Herinneringen aan Gerda Derksen 21-1-1943 - 19-11-2020

18 jaar geleden maakte ik kennis met Gerda op de vouwbijeenkomst in Heerhugowaard. Samen met Wilma vormden we een groepje (alle 3 onderwijsmensen), die ook bij de vouwavonden bij elkaar kwamen.
Van het een kwam het ander.
Vanaf augustus 2007 gingen we beuzen bezoeken, soms met z'n 3-en, maar vaak met z'n 2-en. We hoefden niet meer te werken, dus hadden we 'veel' tijd over.
Beurzen, die we in de loop van de tijd hebben bezocht en waar we workshops gaven, waren in Goes, Zwolle, Rijswijk, Den Bosch, Bunnik, Hardenberg, Gorinchem.
Gerda zat in het bestuur van de OSN en zij regelde de PR. Zij heeft veel gedaan om origami te promoten. Maar ook in onze eigen buurt gaven we workshops: tijdens de hobby- en kunstroute in Heerhugowaard, maar ook in Enkhuizen; tijdens het festival: 'Geen heden zonder verleden; in Hensbroek.
Altijd werden er door haar zelf gevouwen kraanvogeltjes uitgedeeld met de wensen: gezondheid, geluk, lang leven!.
En laat ik niet vergeten de onvergeteljke drukke kersenbloesemfestivals in Amstelveen, dat later overging in een Japandag bij het winkelcentrum in Amstelveen. Maar ook de jaarlijkse Japandag in de Hortus in Den Helder. En natuurlijk de hulp tijdens de KreaDoe, eerst onder de paraplu van de OSN en later onder die van Jorigami.
Tijdens de kinderfeestjes gaven we ook workshops. Een zo'n feestje was wel heel bijzonder. Tijdens een bat mitswa-feest kregen de uitgenodigde kinderen een rondvaart in Amsterdam aangeboden. Tijdens deze rondvaart vouwden de kinderen allemaal witte elementjes, die Gerda en ik later op de dag tot een zwaan hebben gevormd. Een fantastisch cadeau, want de 'jarige' heette de Zwaan.
Ook heeft Gerda jarenlang de kerstkaarten gemaakt/verstuurd voor docenten van de OSN en mensen, die veel extra werk verzetten en zij stuurde mensen, die iets organiseerden een 'succes' kaart.
Vele uren zaten Gerda en ik in de auto naar de verschillende evenementen, want we bezochten ook heel wat vouwdagen om zelf inspiratie op te doen. Er is heel wat be-/gesproken tijdens deze ritten.
Vanaf 2010 hebben Gerda en ik de vouwavonden verzorgd in Heerhugowaard en niet de vergeten de drukbezochte kerstvouwdagen in MuseumBroekerVeiling. We hebben er samen heel veel plezier aan beleefd. Het zal nooit meer samen met Gerda zijn, maar we gaan wel door met vouwen.
We zullen haar allemaal erg missen.

Marjon Klokkemeijer